Hoppa till huvudinnehåll
Fidde Magnus

Allt sitter i huvudet

Fredrik ”Fidde” Rosengren har tränat världsstjärnor, sett triumfer och tårar – och lärt sig att matchen avgörs i huvudet på spelaren. I ett personligt samtal berättar han om sitt starkaste tennisminne, hur man tyglar ett hett temperament och varför han aldrig tröttnar på Båstad.

ÅRET ÄR 2002 och andra omgången i Swedish Open spelas inför fulla läktare. Superstjärnan Magnus Norman har
precis besegrat slovaken Dominik Hrbaty med 2-1 i set. Tårarna flödar nerför kinderna på både Magnus Norman och Fredrik ”Fidde” Rosengren, hans tränare och coach. Publiken står upp och applåderar. Magnus tar gladeligen emot publikens jubel och viftar med kepsen på sitt ärevarv runt centercourten. 

– Det är mitt absolut starkaste minne från Båstad! Magnus hade slitit så hårt med att komma tillbaka från sin höftskada så det blev en av de största och finaste segrarna i hans karriär, fastän det bara handlade om en match i andra omgången. Det var otroligt stort, säger Fidde. 

Två andra oförglömliga minnen var såklart när han som coach fick uppleva när Magnus Norman vann Swedish Open år 2000 och när Robin Söderling vann 2011. Fidde började träna Magnus Norman den 1 januari 1999. Under fem års tid hjälpte han honom att bli tvåa i världen. Fem år som innehöll precis allt – mycket passion och engagemang från båda, oerhört hårt arbete, glädje och tårar, fantastiska framgångar, men också hur en skada på ett ögonblick kan rasera allt de kämpat för och byggt upp. 

– Jag satt på läktaren under Stockholm Open hösten 1998. 

Vi kände inte varandra när Magnus kom fram och frågade om jag ville träna honom. Det jag visste var att han slarvade
bort sin begåvning därför att han inte kunde behärska sitt humör på planen, berättar Fidde. 

Fidde hade inga tydliga planer för 1999, hade precis avslutat samarbetet med Jonas Björkman men var ändå lite tveksam. Han bad dock Magnus komma ned till Växjö för ett samtal. 

– Så han kom ned till mig i sin gula, fula BMW och så satte vi oss i mitt kök med en pizza och pratade i två timmar. Det
räckte. Sen bestämde vi att vi kör. 

Då låg Magnus Norman runt plats 60 på världsrankingen. Han deklarerade för Fidde att han ville nå topp tio. 

Fidde hade då jobbat med Janne Gunnarsson och Jonas Björkman som tränare med stor framgång. Han hade hjälpt
Jonas från att vara en hyfsad junior till världsfyra. Fidde ställde sin diagnos kring vad som behövde göras. Det var enkelt, minns han. 

– Nummer ett var att spela närmare baslinjen, han var fem meter bakom den hela tiden. För att kunna kliva fram måste
han bli snabbare och explosivare, alltså träna mycket på det fysiska. Sen var han inte i mental balans. Han skrek på alla och bar sig illa åt. Då kom jag på en så simpel grej som att hänga en handduk över huvudet vid sidbytena, andas och lugna ned sig. Det var inte svårare än så, säger Fidde.

Magnus Fidde

”Båstad har allt, det är världens bästa tävling!”

Det där enkla knepet med handduken fungerade för Magnus, men även för andra adepter som Fidde tränade senare och som behövde tygla sitt humör, såsom kroaten Mario Ančić som gick från 40 till sjua, och Robin Söderling som var fyra i världen som bäst i sin karriär. Och de lyckades nå Magnus mål – han rankades som tvåa i världen i juni 2000. 

Att bli bland de allra bästa i världen handlar inte om teknik. Alla som är bland de 1 000 bästa i världen kan tekniken, menar Fidde. 

– Det handlar om hur du agerar när du blir stressad. Och där är fysiken jätteviktig för den är så starkt kopplad till det mentala. Vet du att du kan springa i timmar när du kommer in på banan, att det här får ta hur lång tid som helst, då är du också stark mentalt. 

Fidde Rosengren var själv en lovande juniorspelare. Tillsammans med Per Hjertquist, Stefan Simonsson och Håkan Johansson flyttade han som 16-åring till Stockholm för att spela tennis på heltid. 

– Var man en av Sveriges bästa juniorspelare var man också en av världens bästa juniorspelare på den tiden. Men ödet ville annat. När han hälsade på sin flickvän som var au pair i Freiburg i södra Tyskland fick han jobb som tennistränare. 

– När hon åkte hem blev jag kvar i 6,5 år och byggde upp min egen tennisskola. Då lärde jag mig förstå att ska man komma någon vart får man jobba hårt. Jag hade varit väldigt lat, men insåg att ingen kommer att göra jobbet åt mig. Där lärde jag mig hantverket med att vara tränare, men framförallt disciplin och att sätta upp mål.

Efter en lång och framgångsrik karriär slutade Fidde Rosengren som coach 2021 och är numera tenniskommentator för TV4 och Max/Eurosport samt har en tennispodd med Jesper Hussfelt. 

Varje sommar är han på plats i Båstad för Nordea Open, en plats och tävling han älskar. 

– Båstad har allt, det är världens bästa tävling! Det är en så komplett turnering. Det enda jag kan tänka mig som förbättring är om man skaffar någon form av tak så att man kan spela tennis även om det skulle regna lite, funderar han. Så hur skulle en drömfinal se ut i Båstad? Vem vill Fredrik ”Fidde” Rosengren se på centercourten? 

– Jag vill se Novak Djokovic försöka ta sin 100:e seger där. Det är drömspelaren nummer ett. Kan man få honom på ena sidan lottningen och den unge brasilianaren Joao Fonseca på andra sidan lottningen är drömmen uppfylld, säger Fidde.