Vilken betydelse har Nordea Open för svensk tennis?
Tävlingar på den här nivån är väldigt viktiga för nästa generation spelare. Att få se proffsen och förebilderna sporrar och inspirerar. Det finns också en poäng i att visa upp tennisen som idrott. Det pratas väldigt mycket tennis i samband med tävlingarna.
Vad är det som gör Båstad så speciellt i tennissammanhang?
Många idrotter har en plats som de förknippas med. Slalom har Tärnaby, ishockey har Örnsköldsvik. För tennis är det Båstad. Traditionen är lång och man är duktig på att bevara den. För gemene man syns kopplingen mest under Nordea Open, men här finns även riksidrottsgymnasium och Båstad Sportcenter, där vi arrangerar bland annat junior-SM och veteran-SM under sommaren.
Vilken roll spelar Nordea Open för att sätta Sverige på den internationella tenniskartan?
Den sätter Sverige på kartan tack vare den fina kvaliteten på arrangemanget, som får så många priser. Det gör att tävlingarna får mycket uppmärksamhet. Det sätter också orten Båstad på kartan. Det är fantastiskt att så många i världen kan namnet på denna lilla ort!
Hur skulle du beskriva svensk tennis idag?
Ofta blir vi bedömda på hur vi presterar på centercourten. Rankinglistorna ljuger inte, vi har tappat mark jämfört med hur det såg ut på 1980-talet. Men det är en annan idrott idag. Det har skett en globalisering, idag har Internationella Tennisförbundet 210 medlemsländer. Därtill har det skett en kommersialisering som ritat om kartan för tennisen. Konkurrensen är betydligt tuffare. Vi har presterat bra i lagsammanhang, men i de individuella resultaten har vi inte nått den absoluta toppen. Vi har dock starka planer som vi nu lanserar för att ta oss vidare uppåt på rankinglistorna. Utmaningen är att få fram en Casper Ruud eller en Holger Rune. Det vill vi självklart få fram både på damsidan som på herrsidan.
Om vi breddar perspektivet och ser tennisen som idrott, är det fortfarande en av de största idrotterna i Sverige. Bredd- och volymmässigt är det ett stort intresse kring tennis. Men annars står sig tennisen stark som idrott.
Hur jobbar Svenska Tennisförbundet för att stötta klubbarna i arbetet med att få fram nya duktiga spelare?
Vi ser att vi behöver bli bättre i unga åldrar. Vi är inne på tredje året i en stor satsning där vi höjer nivån i alla våra tennisskolor. Vi märker också att det är ganska svårt att göra en förflyttning från junior till senior. Där jobbar vi aktivt med klubbarna och privata akademier för att skapa stödfunktioner. Vi lanserade nyligen ett samarbete med tennisakademin Good to Great i Stockholm för att stärka just den åldersgruppen. Vi har gjort om hela vår utbildningsstruktur för våra ledare. Vi startar även ett samarbete med GIH i Stockholm för att säkerställa kvaliteten och kompetensen på vår tränarkår.
Vad krävs för att nå världstoppen idag?
Det måste komma inifrån spelaren. Tävlingar som Nordea Open kan väcka det intresset. Sen krävs det bra ledsag-
ning under vägen i form av tränare, men det krävs också ytor att spela på. Det är tuff konkurrens kring banorna, i synnerhet i våra större städer. Sen är det en utmaning i att vi är ”tourifierade” ganska tidigt. Våra internationella tourer börjar från tolvårsåldern. Vi har ett starkt nationellt system där du kan tävla mycket på hemmaplan, men du behöver
också komma ut och möta internationella motståndare. Det innebär att du behöver kunna resa mycket. Hur gör du
då med skolan? Det finns även en ekonomisk faktor. Det gäller att ha finansiärer eller själv ha möjlighet att finansiera satsningen. Du kanske måste resa 25–30 veckor per år – en tuff utmaning både ekonomiskt och logistiskt. Och bara för att du träffar bollen bra behöver inte betyda att du klarar allt resande som krävs. Så det är många faktorer som är fantastiska men samtidigt oerhört utmanande.
Har du något tips till den som kommer till Båstad för att se tennis?
Förläng semestern – du får chansen att se många olika typer av tennis under sommaren. Sen är det kul att titta på träningarna, man kommer ofta lite närmare spelarna. De är avslappnade på ett helt annat sätt. Det är lite häftigt.
Vilka fördelar har tennisen som sport?
Det finns så mycket i tennisen som inte bara handlar om eliten utan om folkhälsan. Det är en bra sport för nästan alla kan utöva den. Det finns forskning som visar att du lever längre om du utövar någon idrott. Det är faktiskt en av de mest hälsosamma idrotter som man kan hålla på med, både för kroppen och för knoppen.
Vad tycker du är mest spännande med tennis?
Den har så många ingredienser. Det är en kombination av fysisk idrott och schackspel. Du måste ha en viss nivå av båda. Det krävs så enormt mycket för att vara en bra spelare. Du ska vara tekniskt skicklig som en gymnast och samtidigt ha längdskidåkarens uthållighet. Och du kan utveckla dig själv som spelare hela tiden, du blir aldrig färdiglärd. En annan sak är att du inte ens behöver ha vunnit mest bollar i matchen för att vinna. Jag vet ingen annan idrott där det kan ske. Det gäller bara att vinna rätt bollar.
Till sist, vilket är ditt favoritögonblick från tävlingarna i Båstad?
När Serena Williams var här. Jag var ute och joggade tidigt en morgon och sprang förbi de nedre banorna. Där var hon och tränade och ingen annan var där. Det var helt surrealistiskt. Jag ställde mig och tittade på. Hon slog två, tre bollar och så vankade hon runt på banan för att få ned pulsen. Sen gick hon för fullt i tre slag igen. Jag stod där helt själv och tittade på en världsstjärna. Det är ett ögonblick som jag alltid kommer att förknippa med de här tävlingarna. Det är också symboliskt för Nordea Open. Att hon, som är en av de absolut största genom tiderna, kan träna ostört. Det är lite unikt med Båstad.