Båstad har flera gånger varit nära att mista sin internationella tennistävling, men förutseende affärsmän med Erik Paulsson is petsen har räddat kvar tennisen.
Turneringen i Båstad fick internationell status redan 1948 och drevs av Svenska Tennisförbundet. Affärsmannen Erik Paulsson började involvera sig i tennisturneringen på 1980-talet. Trots stjärnspäckade startfält med många framstående svenska tennisspela-re var det tufft ekonomiskt att driva tävlingen. Båstads kommun och Svenska Tennisförbundet vände sig i slutet av 1980-talet till det lokala näringslivet och bad om hjälp. Traktens tre börsnoterade bolag, Peab, Nolato och Lindab, fick frågan och genom Stiftelsen Båstadtennis togs ansvaret över för att driva Swedish Open och anläggningarna. Även den lokala tennisklubben och Drivan-området ingick i ansvaret.
Hela 1990-talet blev tufft. Det svenska tennisundret hade mattats av, Stefan Edberg och Mats Wilander hade inte tid att ta sig hem till lilla Båstad, startfälten blev tunnare och finanskrisen fick följder även för turneringen.
Det skulle bli ännu tuffare. Svenska Tennisförbundet, som fortfarande ägde licensen, fick ett erbjudande om att sälja till utlandet. Erik bestämde sig dock för att se till att Swedish Open skulle stanna i Båstad. Med hjälp av ett lån från Båstads kommun och en slimmad organisation lyckades Stiftelsen Båstadtennis klara av att hålla liv i turneringen.
År 1999 var det kris igen. Slitna banor och läktare, ett för litet hotell, ingen huvudsponsor inför kommande
säsong och Investor-ägda eventbolaget Eurovent hoppade av uppdraget som arrangör. Herrarna Christer Hult och Thomas Wallén hade nyligen bildat PR-Event och tog kontakt med Svenska Tennisförbundet och Stiftelsen Båstadtennis som tillsammans ansvarade för Swedish Open. I november 1999 var de överens. Till slut, bara några månader innan tävlingen, lyckades de få in en ny huvudsponsor, Wideyes. Turneringen blev en succé med nytt publikrekord och ökade sponsorintäkter.
Men år 2004 stod Svenska Tennisförbundet med dålig ekonomi – igen. Christer och Thomas blev erbjudna att köpa licensen från förbundet.
– Det gjorde vi med välsignelse från Erik och stiftelsen och drev turneringen till 2008, säger Christer.
Arrangemanget lyckades de väl med. Turneringens popularitet växte, både bland spelare, publik, sponsorer och näringsliv. Från 2002 till och med 2011 blev turne- ringen utsedd till ”Tournament of the Year” av spelarna.
År 2008 blev Christer och Thomas uppvaktade av tre köpare, det amerikanska sport- och mediaföretaget IMG, dess franska motsvarighet Lagardère samt pen-sionsförvaltningsbolaget Sjätte AP-Fonden.
– Vi tackade nej till dem alla, men Lagardère var ihärdiga. Vi sade till slut ja eftersom de bad oss att fortsätta driva tävlingen utan att lägga sig i. De bidrog med pengarna för att utveckla affären och även till att köpa fler rättig-heter.
Sagt och gjort. Företaget köpte WTA-licens till Båstad, tog över Stockholm Open och köpte även licensen för European Tour. Vi spolar sedan fram till 2017. Då började Lagardère göra klart att de tänkte sälja sina licenser i Sverige. All mediaverksamhet flyttades till London. WTA-licensen såldes, managementavtalet för Friends Arena sades upp och European Tour-kontraktet förlängdes inte. Till slut var det bara ATP-licensen kvar.
– Då fick jag ett samtal från London om att de hade ett bud på licensen från ett europeiskt förbund. Det visade sig i efterhand vara det bulgariska tennisförbundet. Jag sa direkt på telefon att en försäljning inte kommer på fråga
– jag kommer med nästa plan!
I avtalet som Jan Litborn och Erik Paulsson skrivit för ATP-licensen fanns en hembudsklausul som gav svensk- arna möjlighet att matcha ett eventuellt bud. Det blev räddningen – Christer tog i hand på att licensen skulle köpas tillbaka och flög tillbaka till Sverige igen.
– Jag var ganska nervös när jag flög hem, det var stora pengar det var fråga om. Men efter att ha beskrivit scenariot för Jan och Erik var saken klar. Erik sade: ”Det här är en icke-fråga, det är klart att vi köper licensen”.
Och det var så licensen hamnade hos BTHAB 2018. Även en WTA-licens köptes in. Sedan dess har flera förändringar skett på ATP-touren, bland annat har flera tävlingar slagits ihop. Det har gjort att prislappen på en licens tredubblats. Förutom att tennisturneringen genererar hundratals miljoner för hotellen, restauranger-na och Båstad i allmänhet var själva licensen alltså också en god affär.
De flesta skulle nog inte se det som självklart att ett fastighetsbolag äger en ATP-licens, men när Erik Paulsson är inblandad, blir det hur naturligt som helst.