Hoppa till huvudinnehåll
Nöjes

Nöjes-metropolen Båstad

Hur kan en liten by i nordvästra skåne locka såväl Stockholms jetset som internationella kändisar varje sommar? 

”Det var den enda baren i Sverige med fullständiga rättigheter men ingen matservering”

Långt innan ”stekare” blev ett ord i det svenska språket startade Båstads roll som centrum för rekreation och nöjen sommartid. Det tog riktig fart redan för mer än 100 år sen då Ludvig Nobel, Alfred Nobels brorson, upptäckte Båstad. När han insåg affärsmöjligheterna lät han bygga villor till badgäster, uppförde hotell, och anlägga både tennis- och golfbanor. Så, redan i början av 1900-talet frotterade sig dåtidens nobless och ”stekare” med varandra i den lilla sommarorten. En av dem som drog med sig societeten till Båstad var tennisentusiasten kung Gustav V som sägs ha introducerat sporten till Sverige runt 1880. Under inte mindre än 15 somrar deltog kungen i Båstadspelen, föregångaren till Swedish Open. Den kungliga glansen lyfte både tennissporten och Båstad som semesterort. Genom åren har tennistävlingarna möjliggjort att hotell, restauranger och nattliv kunnat blomstra.

Pepes at night

 

Det var 1991 som två herrar från trakten, Fredrik ”Fegge” Olofson och kompisen Lasse Bengtsson, ”backpackade” sig runt i Asien och trivdes förträffligt med att njuta av en öl på små, opretentiösa barer. Väl hemma i Sverige igen och med dessa bilder färska i minnet dök det upp en möjlighet att kunna skapa samma avslappnade semesterstämning på hemmaplan. – Vi tog över restaurang Fiskbitens kafédel från Torbjörn Nobel. Han hade utskänkningstillstånd, gästerna åt mat i restaurangdelen och kunde sedan dricka kaffe med något starkt till och äta sin dessert i kaféet. När vi körde igång var gästytan på 19 kvm och det var den enda baren i Sverige med fullständiga rättigheter men ingen matservering. Det var så Pepes Bodega började, berättar Fegge. Baren blev omedelbart en succé och verksamheten växte år från år.

– Vi såg att det fanns ett jättesug efter det vi höll på med. Vi lyckades till slut köpa  fastigheten så att vi kunde expandera, säger Fegge.

Pepes

”Alla trodde att jag hade blivit galen som lade en budget på 40 miljoner kronor”.

År 2022 blev det bästa året någonsin för verksamheten. Efter pandemin fanns ett uppdämt behov av att anordna och gå på tillställningar, och det gällde både på den privata sidan som för företag. – Vi hade många fler större evenemang än vad vi brukar ha, det drev upp volymen för oss, förklarar Fegge. Efter rekordåret 2021 anade Jesper Svensson att omsättningen skulle öka ytterligare. Och han fick rätt. – Alla trodde att jag hade blivit galen som lade en budget på 40 miljoner kronor. Vi slutade på närmare 47 miljoner kronor, vilket är ”all time high” och med ett jättefint resultat också. Det var ett fantastiskt år, summerar Jesper.

Papas